Rakan Alam Maya

March 28, 2010

Jejari Ayam

Sumber mingguan wanita 

Bahan2:-
Kepingan ayam tanpa tulang (dihiris panjang)
1 biji telur
Sedikit kicap cair
Sedikit sos tiram
Sedikit tepung jagung
Sedikit lada sulah
Sedikit serbuk roti
garam secukup rasa.


Cara2:-
1.  Lumurkan kepingan ayam yang telah dihiris tadi dengan sos tiram.
2.  Tuang kicap cair dan gaul sebati.
3.  Masukkan garam.
4.  Masukkan lada sulah dan gaul lagi sehingga rata.
5.  Kemudian campurkan tepung jagung bersama serbuk roti dan gaul sebati.
6.  Masukkan kepingan ayam dalam putih telur.
7.  Kemudian masukkan kepingan ayam tadi kedalam adunan serbuk roti.


Tips:-
Boleh terus digoreng dan dimakan bersama nasi mahupun sebagai minuman petang, atau boleh disimpan dalam peti sejuk beku.
Untuk membuat jejari ayam dengan tambahan perasa, bolehlah menambah serbuk lada, serbuk kari dan sebagainya.