Rakan Alam Maya

March 7, 2010

Ungkep Ubi Kayu

Teringin rasanya nak makan ungkep ubi kayu. kebetulan kat dapur tu ada sedikit lagi baki ubi kayu yang ibu mertuaku bawa dari kg (rumah anak angkatnya). Rindu rasanya nak makan masakan emak, nak suruh ibuku masak tapi jauh. Haku pun ingat2 lupa resepi emakku itu, Namun oleh kerna tekak nie nak sangat makan haku pun bantai ajelah resepi nie....

Bahan2:-
 2 batang ubi kayu sederhana besar (potong kesil)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
10 tangkai lada kering
1 sudu jintan kasar.
sedikit minyak untuk menumis.
air secukupnya.
garam, gula & perasa secukup rasa.

Cara:-
1. Kupas ubi kayu dan potong 11/2" x 3" dan cuci bersih.
2. Blender semua bahan di atas.
3. Panaskan minyak dan tumis, bila dah naik bau masukkan ubi kayu dan air secukupnya.
4. Biarkan mendidih sehingga ubi empuk dan masak. Kacau sekali sekala. Bila air sudah kering dan ubi dah masak bolehlah dihidangkan.

Boleh dimakan waktu serapan pagi atau minum petang.....
kalau nak pedas lebihkan lada.