Rakan Alam Maya

August 13, 2009

Sumber: Kak Yati (tapi dah diolah ikut citarasa sendiri.) KUIH BOM aka Onde-Onde Bahan-bahan inti kelapa: 60g gula melaka/gula merah 20g gula pasir 50ml air 1/2 biji kelapa parut Cara2:- 1. Jerang gula melaka/merah, gula pasir dan air hingga larut 2. Tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parut 3. Kacau atas api sederhana hingga inti agak kering Untuk Doh: 320g Kentang direbus & lenyek (kalau besar sebiji pun cukup) 360g Tepung Pulut 80g Tepung Gandum 150g Gula Kastor (saya guna 50g aje) 200ml Air 1 s/teh Garam Cara2:- 1. Dalam mangkuk besar, gaul tepung pulut, tepung gandum, kentang, gula kastor dan garam 2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli menjadi doh 3. Ambik sedikit doh, bentukkan bebola dan leperkan sedikit 4. Bubuh inti ditengahnya dan tangkupkan semula 5. Golek bebola dengan bijan supaya elok melekat 6. Masukkan minyak yg banyak dalam kuali dan gorengkanlah kuih bom hingga kekuningan 7. Dan siap untuk dimakan