Rakan Alam Maya

April 1, 2009

KACANG BOTAK

Resepi ni saya copypaste dari "myhome cooking" minta dihalalkan yea...tima kasih. Bahan-bahan: 1kg kacang tanah - tidak perlu dicuci atau dibuang kulit 3 biji telur putih 3/4 cawan (170gm) gula pasir 1 camb garam 3 camb serbuk jintan manis 3 camb serbuk jintan putih 6-7 camb serbuk cili - nie bergantung pada kepedasan masing2 300-320gm tepung gandum 4-5 pelepah daun kariminyak untuk menggoreng cara: 1. ratakan kacang ke dalam dulang dan jemur selama 8-10 jam supaya ianya dapat meranggupkan lagi kacang NOTE: pada yang tinggal dinegara 4 musim yang jarang dapat cahaya matahari seperti di UK bolehlah di masukkan ke dalam oven dan letakkan di tray yang paling bawah sekali. kemudian bakar pada suhu 150C selama 30-40 min 2. sementara itu pukul putih telur sekejap dengan menggunakan whisker 3. kemudian masukkan gula, garam, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk cili kacau sehingga semua bahan sebati 4. masukkan pula kacang dan kacau rata (seperti di dalam gambar) bubuhkan tepung gandum dan gaulkan sehingga kesemua kacang bersalut dengan tepung 5. panaskan kuali dengan minyak yang banyak masukkan 2-3 senduk kacang (bergantung pada size kuali yang digunakan) dan beberapa helai daun kari 6. goreng dengan api yang sederhana panas 7. kacau sekali sekala supaya kacang tidak hangus, goreng sehingga kacang mulai berbunyi atau meletup atau bertukar keperangan ,bolehlah diangkat dan ditoskan diatas kitchen towel sebelum diubahkan ke dalam bekas kedap udara 8. apabila sudah sejuk barulah boleh ditutup bekas kedap udara