Rakan Alam Maya

April 1, 2009

Puding Karamel

Resipi ni saya ambil dari blog "Mat Gebu" jangan marah ya Che Mat, saya mengopi resepinya. Nampak terliur tengok resepi dalam dapur Che Mat tu. Mables gitu, Terima kasih yea... BAHAN-BAHANNYA :-) 8 g serbuk jelly (boleh beli kat pasaraya) 600 ml air 300 ml susu cair 120 g gula halus 1 camca besar tepung kastard 1 camca teh esen vanilla 1 cawan gula pasir (guna 3/4 cawan utk kurangkan manis)* 3 camca besar air*(*untuk karamel) CARA MEMBUATNYA :-) 1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2. 2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. 3. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. 4. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...