Rakan Alam Maya

April 1, 2009

TOMYAM CAMPUR

Bahan A 500 gm ayam [potong kecil] 1 batang carrot [potong pendek] 1 biji bawang besar (dihiris) 2 batang serai (diketuk) 8 biji cili padi (diketuk) 2 cm lengkuas (diketuk) 1 ulas bawang putih (diketuk) 1 sudu besar pes tomyam 1 batang celery (potong kecil) 3 helai daun limau purut (koyakkan) Air & garam secukupnya Bahan B 100 gm bunga kobis 2 biji tomato (dibelah 4) 2 biji limau nipis (ambil jus) 1 pokok daun ketumbar (cincang) Cara membuat 1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut 2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendidih dan tutup api. 3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan. (hanya masukkan dalam rebusan ayam dan renehkan sehingga mendideh...alternatif lain) PES TOMYAM Bahan-bahan 3 s/b cili kering kisar 1 s/b udang kering dikisar 1 s/b belacan 1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air 5 ulas bawang putih dikisar 10 ulas bawang merah dikisar 1 s/b gula garam 2 s/b jus limau nipis Minyak untuk menggoreng Cara membuat 1. Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis. 2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. 3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan. 4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula. 5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing. Nota Tambahan :-Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste. Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.Boleh digunakan untuk masakan asam pedas, ikan bakar dan nasi goreng.