Rakan Alam Maya

February 18, 2009

Pasembor Kokdiang BAHAN KUAH :-) 200 g ubi kentang* 300 g ubi keledek*(*rebus empuk dan lecek halus) 200 g kacang tanah, goreng, buang kulit dan ಕಿಸರ್ 70 g bawang besar*20 g bawang putih*(*एयरhalus) 50 g gula merah (mat guna gula melaka) 3 camca besar cili किसर (boleh tambah atau kurang) 60 ml jus asam jawa1/2 liter air 60 ml minyak masakGaram dan gula secukup रसा BAHAN LAIN :-) 200 g timun, potong हलुस 200 g sengkuang, kupas dan potong हलुस 200 g taugeh, buang ekor dan celur सेकेजाप 5 biji telur, rebus keras, kupas dan goreng, belah 2 setiap biji2 keping tauhu, goreng dan hiris2 - 3 keping cucur udang, didadu*(*resipi dibawah) BAHAN CUCUR UDANG :-) 100 g tepung गंदुम 1/2 camca teh soda बिकर्बोनाते 1/2 camca teh baking powder (resipi asal tak letak) 125 - 130 ml air rebusan kepala udang yg diकिसर Garam secukup रसा Beberapa ekor udang (jika suka) CARA MEMBUATNYA :-) UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak। Tuang air dan masukkan keledek, gula melaka, jus asam jawa dan kacang tanah। Tambah garam dan gula secukup rasa। Masak dengan api perlahan sehinga kuah pekat sedikit। Matikan api.

UNTUK CUCUR UDANG :-

Bancuh semua bahan2 untuk cucur udang, kecuali "udang". Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas, 1 minit. Angkat dan letakkan 1 - 2 camca besar adunan cucur atas sudip tadi dan baringkan seekor udang atasnya. Masukkan dalam minyak panas, dan bila cucur kelihatan tembam, tanggalkan dari sudip. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan (kalau suka, boleh masukkan sedikit taugeh dan daun kuchai dalam adunan cucur udang). Gunakan api sederhana, kalau api kuat, nanti cucur hangus dan dalam tak masak. Buat hingga siap.

UNTUK PASEMBOR KODIANG :-

Susun semua bahan rojak atas pinggan sesuai, kemudian tuang kuah secukupnya. Hidangkan segera...resipi untuk kuah tu akan menghasilkan kuah yang agak banyak. Jadi boleh gandakan bahan2 rojak..