Rakan Alam Maya

February 2, 2009

KUIH LAPIS KELADI

Bahan A: 2 cawan tepung gandum 2 s/b tepung beras 2 s/b tepung jagung 1/2 cawan gula 2 cawan santan 1 s/k garam Bahan B 1/4 cawan air 1 s/b pes keladi pewarna purple Bahan C 1/2 cawan keladi parut 1/2 cawan air Cara: 1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan. 2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian. 3. Masukkan bahan B dalam 1 bahagian. 4. Masukkan bahan C dalam 1 bahagian. 5. Panaskan kukusan dan lapikkan pelastik dalam loyang 8 x 8 inci yg akan digunakan. 6. Masukkan 1 cawan adunan bahan B dan kukus selama 5 minit. 7. Lapiskan 1 cawan adunan bahan C dan kukus semula selama 15 minit. 8. Lapiskan adunan bahan B dan adunan bahan C berselang seli sehingga adunan habis. 9. Sejukkan selama 4 - 5 jam dan potong untuk dihidangkan"