Rakan Alam Maya

February 2, 2009

BINGKA JAGUNG & KUIH TALAM KACANG HIJAU

Bahan 1 cawan susu cair 1 1/2 cawan air 2 biji telur ayam 1 cawan tepung gandum 1 cawan tepung kastad 1 tin jagung krim dalam tin 3/4 cawan gula 1 s/b butter/majerin cair Cara 1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci. 2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. 3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam. 4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang. KUEH TALAM KACANG HIJAU Lapisan bawah - [kacang hijau ] 1 cawan kacang hijau[rebus lembut dan mesin halus sikit] 2 cawan tepung beras 1/2 cawan tepung ubi 1 cawan gula 3 cawan santan cair + sikit garam pewarna merah Cara 1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang. 2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan 3. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata. 4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit. Lapisan Atas - [santan ] 1 cawan tepung beras 3 cawan santan pekat 1 s/k garam sikit Cara. 1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2. 2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi. 3. Kukus lagi selama 25 minit. 4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.