Rakan Alam Maya

April 5, 2010

Spagetti Bolongnese

Selamat petang isnin semua. Biasanya kalo hari isnin nie hari yang paling malas sekali untuk memulakan kerja. Tak kiralah apa kerja sekalipun....Tapi petang nie tekak haku terasa nak makan spageti, suami dan anak2 pun memang suka makan masakan nie jadi haku pun tak lengah2 terus memulakan tugasan didapur dan hasilnya... tada............ini adalah hasil daripada haku menciluk resepi dari familiazam dimana resepi asal adalah dari dapur Kak Liza. Minta dihalalkan yea kak......tima kasih...


Bahan-bahannya: 
1 paket spagetti  
400 gm daging cincang halus [mince meat]
10 biji cendawan butang [potong 2]
1/2 biji carrot [potong dadu]
2 biji putik jagung [potong kecil]
1 biji tomato [potong dadu]
2 s/b cili mesin

1 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 s/t lada hitam
5 s/b tomato sos
1/2 cawan air
minyak

garam
aregano 
 
daun sup [cincang halus] 


Cara membuatnya: 
Panaskan air dan garam. Bila mendidih masukkan spagetti. Biarkan lembut dan toskan.
Gaulkan dengan sedikit minyak dan masukkan dalam pinggan.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar & bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
Masukkan cili dan kacau sehingga wangi & naik minyak.
Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak lagi.
Masukkan sos tomato, sayuran yg dipotong, garam, air dan lada hitam.
Gaul rata dan biarkan naik minyak lagi
.
Angkat dan tuangkan atas spagetti yg didalam pinggan.
Taburkan aregano dan hirisan daun sup.



Sumber: resepi asal dari Kak Liza.