Rakan Alam Maya

May 2, 2010

Ikan Siakap Berlada



Gambar hiasan
Bahan:
20 tangkai lada kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
2 helai daun limau purut
(kisar semua bahan diatas)
1 ekor ikan siakap (bersihkan)
1 labu bawang besar (hiris & goreng layu)
1/2 batang carrot (potong dadu)
2 biji kentang (potong dadu dan goreng)
6 batang kacang buncis (potong 21/2 inci)
Sedikit soon (digoreng tanpa dicuci)
2 sdm tepung gandum (dilumur dgn ikan)
2 sdm tepung beras (dilumur dgn ikan)
1 inci kunyit (tumbuk & lumur dgn ikan)
Garam dan perasa secukupnya.
1 biji Jus limau nipis


Cara2:
1. Bersihkan ikan dan lumur dengan kunyit,garam serta tepung gandum + tepung beras.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sampai masak dan angkat. Ketepikan.
3. Tumis bahan kisar hingga agak garing, masukkan sedikit gula, perasa dan garam serta diikuti dengan kentang,carrot dan kacang buncis.Kacau Sebati dan tambah sedikit air jus limau nipis.Kalau pekat tambah sedikit air biarkan mendidih dan matikan api.
4. Letakkan ikan dalam piring bujur dan hiasi dengan soon goreng disekeliling ikan. Tuangkan no.3 (kuah sambal) diatas ikan dan tabur dengan bawang goreng. Sedia untuk dihidang.

No comments: