Rakan Alam Maya

October 26, 2010

SOTO BANJAR (resepi II)

Salam selasa buat kengkawan, ayat sama aje kan...oklah arini nak hidang resepi soto banjar lagi tapi kali ni versi Kak Fida pulak dari myresepi. Resepi ni saya dah cuba sendiri masa raya lepas boleh tahan sedap, kakak saya sekeluarga pun suka. Terima kasih ye Kak Fida kerana kongsikan resepi nie dan saya minta izin mengopy resepi nie kat sini.

Bahan-bahan ( 10-15 orang )


1 ekor ayam - dipotong 4 dan dibersihkan
4 ltr air ( saya kurangkan kpd 3 liter)
6 helai daun limau purut
3 batang serai - dititik
1/2 jari lengkuas - diketuk
1 batang kulit kayu manis
20 ulas bawang merah*
7 ulas bawang putih*
1/2 jari halia*
1/2 jari kunyit hidup*
1/2 biji buah pala*
1 sb lada putih biji*
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak - untuk menumis

Bahan-bahan Sampingan :-
nasi himpit,mee kuning atau mee hoon yg dicelur
begedil,telur rebus,tauge
su'un yg dicelur-utk tabur (kalau makan dgn nasi himpit) (saya buat suun ni digoreng)
daun sup,daun bawang,bawang goreng
sambal kicap cili padi

Cara-caranya:-

    1. Rebus ayam dgn 5 bahan2 berikutnya.
    2. Kisar bahan2 bertanda*.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan curahkan bahan tumisan ini ke dalam rebusan ayam tadi.Tambah garam secukup rasa.Biarkan kuah soto mendidih dan ayam empuk.Matikan api.
    3. Keluarkan ayam.Siat2 isi ayam dan goreng dgn sedikit minyak dan ketepikan.
    4. Bubuh bahan2 soto di dalam mangkuk,tuangkan kuahsoto dan tabu dgn bahan2 taburan dan juga isi ayam yang telah disiat2 tadi.
    5. ***ayam boleh dipotong kecil2 dan tk perlu disiat2...boleh juga menggunakan kepak ayam yg dipotong kecil.

                No comments: