Rakan Alam Maya

October 25, 2010

Ujian buat anakku.

Salam. Info terbaru buat anakku. Tadi bawak Satina pegi pakar mata. Ok 1st dia cek mata mcm kat kedai cermin mata baca "A L O H ....." sampai line ke empat aje dia dapat, pas 2 dah tak nampak dah (kanan kiri lah cek) 2nd cek kat bhg Otometris lebih kurang mcm tu lah bunyinya. Doc buat ujian yg sama suruh baca dgn pakai kanta mata, pas tu wat bandingan jarak tumpu titik cahaya dan garisan cahaya utk dapatkan ia mesti bertindih tapi dia tak dapat (gagal) doc kata julingnya tinggi bacaannya, doc guna mesin utk tengok bacaan tu. yalah kan dah canggih skrg. Dia punya power rabun rendah tak tinggi.
Pastu doc suruh pegi cek dibhg "otot mata" guna mesin juga. Masa ni dia guna cermin mata sebelah hitam & sebelah merah (mungkin 3d agaknya) saya tak pasti. Ujian ni dia nak dapatkan bacaan titik tumpu antara cahaya merah dgn cahaya torch light warna hijau. Keputusannya dia tak dapat tindankan cahaya torch light di cahaya titik merah yg sebenarnya, tetapi dia tindankan pada cahaya kedua yg dia nampak.(maksudnya dia nampak 2 cahaya merah tu)
Lepas tu letak ubat kat mata supaya anak mata mengembang, tujuannya utk cek belakang saraf mata sbb dia punya bacaan juling tu lain mcm doc suruh cek saraf mata plak, takut ada apa2 sbb dia berkaitan dgn otak.
Lebih kurang 1 lebih baru cek saraf mata dan doc kata saraf tak ada apa2 masalah. Doc pun tak berani nak bagi kata putus apa penyakit dia sbb 1nov ni doc suruh dtg lagi utk cek dgn doc pakar yg lebih tinggi (boss). 
Kali nie kena cek "KAPD &DB" ini istilah doc saya tak tau apa maksudnya. Jadi doc tak boleh bagi kata putus sbb dia kata mungkin suspek sakit lain. 
Dalam hati saya berdoa dan berharap mintak dijauhkanlah penyakit yg tak diingini. 
Kesian Satina, walaupun masih kecil telah menempuh ujian sebegini, semoga tabah menghadapi ujian ini. Ini adalah bahagianmu wahai anakku, Allah s.w.t lebih mengetahui bahawa Satina kuat menghadapi ujian ini sebab itulah diberikannya kepadamu.
Saya menulis ini bukan untuk meminta belas simpati dari pembaca tetapi cukup sekadar mendoakan semoga Satina cepat sembuh.Terima kasih kepada yang mendoakan semoga doa kalian dimakbulkan dan dirahmati olehnya. Amin.... 

2 comments:

kakyon said...

Salam syida,
semuga anak syida cpat sembuh..

Rosidah(Shidachu) said...

Terima kasih Kakyon, itulah harapan saya.