Rakan Alam Maya

July 18, 2010

Kari Ikan Ayam

Salam hari minggu semua.N3 hari nie saya nak tepek kari ikan ayam, Ini adalah lauk kegemaran Mr. Hubby. Ada cerita disebalik kari ikan nie...sebelum nie dia tak pernah makan  kari ikan ayam nie...entah mcm mana bila satu hari saya masak kari ikan nie dia terus beli tiap2 minggu....memang tak mis..sampai taukeh ikan tu dah tau Mr hubby nak beli ikan apa..ehhh..dah jatuh chinta agaknya ngan kari ikanku ini....hee.hee.heee
Jom kita layan resepi nih...
Bahan2:-
1 ekor ikan ayam (saiz sedang potong2)
1 inci halia (kisar)
5 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
15 tangkai lada kering (kisar)
1 paket rempah kari ikan Mak Siti (jadikan pes)
1 rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih)
1 biji tomato belah empat
1 cawan air asam jawa
Garam dan perasa secukup rasa.
1 cawan santan pekat (letak boleh tak letak pun ok) saya tak letak
Cara2:-
Bersihkan ikan, tumiskan bahan kisar diikuti dengan rempah tumis, tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan pes kari dan kacau sampai naik bau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi. Masukkan ikan dan tambah lagi sedikit air hingga ikan tenggelam, biarkan mendidih. Kemudian masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam dan perasa secukup rasa. Biarkan ikan mendidih lagi dengan api kecil sampai ikan dan kuah benar2 sebati. Bila nak angkat baru masukkan tomato. Siap untuk dihidang.

No comments: