Rakan Alam Maya

July 1, 2010

Kuih Ketayap

Salam petang khamis dan ceria pada kawan2 dan pengunjung blog nih....Hari nie cuaca redup aje....hujan renyai2 dari tengahari tadi sampai la kepetang. perut pun mula berirama.....bukan keroncong..., bukan dangdu.....t tapi apa eak...entahlah mulut nie pun rasa nak mengunyah aje......dengan cuaca yg redup gini rasa syahdu pulak hati ini....tetiba pulak teringatkan emak dan kenangan dolu-dolu.....ialah biasanya waktu petang2 gini emak raji buat minum petang. Balik keja dah ada hidangan best tuh....(alahai itu semua tinggal kenangan). Oklah dah merapu plak haku nih...Jom kita layan resepi simple nie untuk wat minum petang....


 Kuih Ketayap @ Dadar Gulung
Bahan2 Untuk Inti:-
1/2 biji kelapa marut (kelapa agak muda)
1/4 cawan gula kabung
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
1/4 cawan air


Cara penyediaan Inti:-
1) Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan masak atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga separuh kering. Angkat dan ketepikan.


Bahan2 untuk kulit:-
1 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan
1/2 cawan susu segar / susu cair
1 biji telur
1/2 sudu teh garam


Cara Penyediaan Kulit:-
1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2. Panaskan kuali leper dan sapu rata dengan minyak masak atau marjerin.
3. Tuangkan sesenduk adunan dan lengang-lengangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4. Ratakan kulit, letak sedikit inti ditengah-tengahnya. Lipat bahagian kanan dan kiri. Gulung kemas-kemas dan buat hingga habis.
Sedia untuk dihidangkan..

No comments: