Bahan2:
1/2 kilo ikan tenggiri (rebus ambil isi & kisar)
150gm udang kering (rendam & kisar)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar & kisar)
*20 tangkai cili kering
**20 biji bawang kecil
**10 biji bawang putih
**1 inci halia
**2 inci lengkuas
2 paket kari ikan (mak siti)
10 keping asam keping
1 paket kerisik
1 biji kelapa (ambil santan 800ml)
**5 batang serai
1 paket sphageti (rebus sampai lembut)
Ulam-ulaman:
50 sen taugeh
Daun selasih, kesum (racik halus)
Timun buang biji (racik halus)
Limau Kasturi
Lobak Asin Halus
Sambal Belacan.
Sambal belacan:
5 biji lada basah (merah & hijau)
5 biji cili padi
3 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
sedikit belacan (1/2 buku)
Goreng kesemua bahan, tumbuk dan tambahkan perasa.
Cara2 membuat kuah:
1. Kisar bahan2 yang bertanda * (berasingan). Dan kisar bahan2 bertanda ** (berasingan)
2. Masukan 1/2 cawan minyak masak dan tumis bahan bertanda* hingga agak garing dan diikuti dengan bahan bertanda ** kacau sebati dan tumis hingga agak garing.
3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang kering, isi ikan kering, santan,asam keping, kerisik, dan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga semuanya sebati.
Jika pekat tambahkan dengan air rebusan ikan tadi.
Petua. Biarkan semalaman untuk mendapatkan kelazatan masakan dan lebih enak dimakan.( jika masih pekat tambahkan dengan santan atau air). selamat mencuba....