1 ekor ayam
2 cawan santan pekat ( dari sebiji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit - dimayang halus
garam dan perasa secukup rasa
Bahan2 Mesin :-
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 inci halia
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
5 batang serai
15 cili kering
25 biji cili api
Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
4. Perasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.
15 cili kering
25 biji cili api
Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
4. Perasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.
No comments:
Post a Comment