KARIPAP PUSING
Bahan kulit A
350 gm tepung gandum
1 cawan air suam + sikit garam
Bahan kulit B
150 gm tepung gandum
1 s/k lemak spry [crisco]
majerin ikut lembut
Cara
- Gaulkan dan uli bahan A sehingga kental dan tidak melekat ditangan. Bahagikan kepada 5 bebola kecil. Ketepikan.
- Gaul dan ulikan bahan B sehingga menjadi ketul yg lembut. Bahagikan juga kepada 5 bebola kecil juga.
- Ambil bebola A dan leperkan. Ambil bebola B dan masukkan kedalam bebola A. dan ulangkan sampai semua bebola habis.
- Canai dan leperkan secara memanjang bebola tadi. Gulungkan adunan saperti gulungan tikar. Canai dan leperkan sekali lagi. Gulungkan sekali lagi.Buat kesemua bebola sehingga habis.
- Ambil satu gulungan dan hiris setebal 1/2 inci dan canai supaya leper tetapi dalam bentuk bujur.
- Masukkan inti di tengah dan tutupkan semula. Kemaskan dengan kelim dengan kemas. Tekan kuat sikit dengan hujung jari supaya tidak mudah terbuka bila digoreng. Buat sehingga adunan habis.
- Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan dengan api yg sederhana. Bila nampak kuning keemasan boleh angkat dan hidangkan.
1 cawan isi ayam atau daging (hiris kecil)
1 labu bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
500 gm ubi kentang (potong dadu)
1 s/b rempah kari daging (bancuh dgn sikit air)
1 cawan air
garam
gula
daun kari
minyak untuk tumis
Cara masak
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
- Masukkan rempah kari dan biarkan sehingga garing.
- Masukkan isi ayam atau daging, kentang, garam, sedikit gula dan air.
- Masakkan sehingga kentang empok dan air kering.
- Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment