Rakan Alam Maya

October 20, 2010

Yong Tau Fu

Salam tengahari, tak mau cakap banyak, sajian saya ari ni menu ringkas dan mudah. Resepi asal oleh Minami dan saya nak kongsikan resepi ni pada yang nak mencuba. Jom layan....


Kuah Yong Tau Fu
Bahan-bahan:- (5-6 orang)
10 tangkai cili kering 
1/2 buku gula melaka (diracik)
segenggam bijan goreng
gula (secukupnya)
1 sk garam
3 cm belacan
300ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh  dgn 50ml air.
sedikit perasa.


Cara-cara:-
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. Setelah garing, angkat dan blend cili kering dengan sedikit air.
3. Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. Masukkan garam, perasa dan gula (jika gula melaka kurang manis).
6. Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama fish ball, sotong ball, Ketam ball, sosej dan lain-lain yang telah dicelup dengan air panas.

No comments: