Nasi Goreng Beriani |
1 labu bawang besar (hiris)
2 biji bawang putih (hiris)
5-6 biji cili padi (hiris)
1 sudu makan rempah beriani (bancuh dengan sedikit air)
1 mangkuk besar nasi (cukup untuk 5-6 orang)
1 senduk minyak masak
5 tangkai kacang panjang (potong 1/2 inci)
300 gm udang
1 keping dada ayam (hiris nipis)
Segengam ikan bilis (optional) kalau dah letak udang dan ayam tak perlu ikan bilis.
garam dan perasa secukupnya.
Cara-caranya:-
Panaskan minyak. Tumis bawang, bawang putih, dan cili sampai naik bau kemudian masukkan rempah beriani. Kacau sebati, pastu masukkan udang dan hirisan ayam. Perasakan dengan bahan perasa dan garam secukupnya. Biar ayam empuk sikit pastu masukkan nasi dan diikuti dengan kacang. Kacau sebati, bila nasi melenting2 kat dalam kuali boleh matikan api dan hidang. Tabur dengan bawang goreng dan hirisan daun sup. siap untuk dimakan....
No comments:
Post a Comment