Rakan Alam Maya

October 31, 2010

Kek Sarang Semut Kukus

Salam ahad ye suma...dihujung minggu ni mesti bestkan lepak2 ngan family, rasa terhibur hati bila melihat keletah anak2 yang pelbagai ragam....ada yan nak itu, ada yang nak ini, ada yang suruh masak itu ada yang suruh masak ini.....macam2 yang nak dimasaknya. Kalau diikutkan hati suma benda nak dimasak, tapikan bila dah masak penat2 tak ada yang nak makan, kalau makan pun sikit aje, anak2 masih kecil2 tak pemakan sangat, bila dah rasa sikit dah kenyang katanya.....
Pizza Ayam
Untuk serapan pagi ni saya makan pizza, pemberian dari kakak ipar (Kak Mala) terima kasih ye kak pizza tu, Sebenarnya Kak Mala bagi piza tu 3 keping dengan 3 perasa, dah masak dari hari tu dan lagi satu ni baru masak hari ni....Kak Mala ni merupakan pembekal makanan sejuk beku....oh ya semalam pagi saya buat Kek Sarang Semut tak habis makan jadi dapatlah buat serapan pagi ni....Aritu tengok dapur CMG ada kuih ni (Sarang lebah) tengok dapur Yatie pun ada gak kuih ni....tetiba teringin pulak nak buat kuih ni, memandangkan semua bahan ada jadi jom kita cuba resepi ni....
Kek Sarang Semut Kukus
KEK SARANG SEMUT KUKUS
Bahan-bahan:-
4 biji telur
1 cawan gula dimasak/digoreng 
1 cawan air
(masak gula hingga cair dan keperangan pastu bubuh air perlahan-lahan)
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
1 cawan minyak
1 bungkus potas
1 sudu kecil baking powder


Cara-caranya:-
1. Masakkan gula hingga keperangan. Ketepikan. 
2. Pukul telur dan potas hingga kembang.
3. Bila dah kembang masukkan susu, minyak, tepung yang diayak bersama baking powder dan akhir sekali masukkan gula yang dah dimasak tadi dan kukus selama satu jam setengah. Sejukkan dan siap untuk dipotong. (saya guna tupperware bulat yang boleh masuk dalam micro oven tu)
Tutup tudung pengukus supaya air tidak menitis keatas kuih.
Selamat mencuba.

1 comment:

cgull said...

Pa bendenye Potas tu?