Rakan Alam Maya

October 23, 2010

Soto Banjar

Salam ceria semua semoga sihat2 yea. Dah makan tengahari kebelum. Ok ari nie saya nak hidang resepi soto banjar. Emmm memandangkan cuaca panas oklah juga kan makan makanan yang bersup/berkuah nih. Jom kita cuba resepi nih. Resepi asal dari orang Tawau iaitu Adry Sabry. Terima kasih ye Adry kongsikan resepi nih dan saya minta izin mengopy resepinya semoga bertambah rezekinya baaa.

Bahan Sup
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 sudu kecil lada putih
1 inci lengkuas
5 biji buah keras
3 batang kayu manis, bunga lawang, sedikit cengkih
2 dada Ayam
3 batang serai (dipotong).


Bahan Begedil

1 biji bawang merah

3 ulas bawang putih 
4-5 biji kentang Kentang
sedikit lada putih
1 inci halia
bunga cengkih
1 biji buah keras
1 @ 2 biji telur. (secukupnya)

Bahan Pelengkap
Nasi Himpit, mee suun, daun sup, bawang goreng, telur rebus,taugeh, ayam (yang telah dicarik), limau, sambal.

Cara Membuatnya Sup:-
Kisar halus bawang putih, bawang merah, halia, lada putih dan buah keras.
Rebuskan air dan ayam, masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan serai.
Tumiskan bahan yang dikisar halus tadi sehingga naik bau. Kalau air rebusan ayam tadi sudah mendidih masukkan bahan yang telah ditumis, perasakan dengan garam dan sedikit perasa secukupnya.

Cara membuat begedil:-
Rebuskan kentang sampai empuk dan lecek halus.Tumbuk halus bawang putih, bawang merah, lada putih, halia, bunga cengkih dan buah pala. Kemudian campur dengan kentang yang sudah dilecek dan pecahkan 1 atau 2 biji telur dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya. Buat bentuk bulat-bulat dan celup kedalam telur yang telah dipukul. Goreng dengan api yang sederhana supaya tidak hancur.
Semasa menghidang, letak nasi himpit, mee suun,taugeh, telur rebus yang telah dipotong dan ayam yang telah dicarikkan di dalam mangkuk dan letak kuah sup dan begedil yang telah dibuat tadi. kemudian letak sedikit bawang goreng dan daun sup. Sedap dimakan ketika panas… sluurrrppp. (jangan lupa sambal untuk penggemar makanan pedas.)
Nota kaki: Kalau nak guna mee kuning pun boleh juga.

2 comments:

Yati Ali said...

menarik utk di cuba ni...tq follow..

Rosidah(Shidachu) said...

belum cuba belum tau, kalau nak rasa cubalah...