Rakan Alam Maya

April 4, 2011

Gulai Lemak Nangka


Bahan-bahannya:-
600 gm nangka muda (dipotong kecil2 dan direbus hingga empuk)
600 gm babat atau tetel (direbus hingga lembut & potong kecil2)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi
2 sudu besar ketumbar disangai
1 cm halia
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar udang kering yang telah ditumbuk
1 batang serai dititik
1 inci lengkuas diketuk
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa

Cara-cara:-
1. Tumbuk ketumbar, cili padi, bawang merah, bawang putih, halia, udang kering bersama serbuk kari sampai lumat.
2. Masukkan semua bahan kedalam periuk. Panaskan sambil dikacau supaya santan tak pecah minyak
3.Kacau sebati dan setelah mendidih perasakan masinnya.
4.Siap dan sedia untuk dihidang.
Nota kaki:- Kalo tak ada babat /tetel boleh juga guna ayam atau ikan masin.

No comments: