Rakan Alam Maya

April 11, 2011

Kwey Teow Berkuah


Apa kaba suma....salam di hari isnin moga ceria n santai ya...ari ni saya nak kongsikan resepi yang mudah yang pastinya berkuah. Yela musim panas2 ni seleranya yang berkuah aje, jom kita cuba resepi mudah nie......oh ya sebelum telupa resepi ni saya dapat dari buku "Resepi Sajian Wanita Pulai 2005."

foto ehsan dari mr gooogle
Bahan-bahannya:-
1 kg kwey teow
3 ulas bawang putih dicincang
4 sudu makan kicap pekat 
Cara-caranya:-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan mee dan kicap digaul rata dan masak seketika. Diangkat masukkan dalam mangkuk besar.

Bahan untuk kuahnya:-
4 ulas bawang putih (dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu teh lada sulah
50gm kacang sepat
50gm bunga kubis
1 btg lobak merah dihiris bulat
1 mangkuk isi ayam dipotong kecil
1 mangkuk udang dibersihkan
1 mangkuk sotong dibersihkan dan dikelar2
500ml air rebusan ayam
2 sudu teh tepung jagung
5 sudu makan minyak
Cara-caranya:-
Panaskan kuali, tumis bahan kisar, bila naik bau masuk isi ayam, udang, sotong dan lobak merah. Kacau rata dan masukkan air rebusan. Masukkan garam , serbuk perasa dan lada sulah. Setelahh mendidih masukkan bunga kobis dan kacang sepat. Bila empuk tuang kedalam mee. Boleh makan bersama lada jeruk.





No comments: