Rakan Alam Maya

April 1, 2011

Sup Bee Hoon

 Bahan-bahan tumbuk (*):-
*1 paket kecil bebola daging
*1 labu bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sudu kecil lada putih
4 pokok sawi hijau dipotong2
2 pelepah daun sup dipotong2
2 sudu besar rempah sup (bancuh dengan sedikit air)
sedikit bawang goreng
Minyak untuk menumis
Air secukupnya untuk kuah
garam dan perasa secukupnya
Bee Hoon (dicelur dengan air panas)


Cara-cara:-
1. Tumbuk semua bahan kecuali bee hoon, sawi dan daun sup.
2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan pula rempah sup dan kacau sebati.
3. Masukkan daging dan air secukupnya dan biar mendidih.
4. Masukkan sawi dan daun sup. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Biar mendidih sekejap dan matikan  api. Tabur bawang goreng dan sedia untuk dihidang.

No comments: