Apam Pisang Kukus |
2 cawan tepung gandum (diayak)
1/2 sdt soda bikarbonat (diayak)
1 sdt baking powder (diayak)
*200 gm pisang masak*2 biji telur
*secubit garam
*3/4 cawan gula
*3/4 cawan minyak masak
*1 sdt esen vanilla
1 cawan susu cair (saja letak nak cuba kelainan rasa)
Cara2:-
1. Ayak tepung dengan SB dan BP.
2. Campurkan bahan bertanda * dan masukkan kedalam blender. Kisar sebati.
3. Sementara itu panaskan kukusan, dan loyang pengukus. Griskan loyang dengan minyak.
4. Masukkan bahan blender kedalam mangkuk besar dan masukkan sedikit demi dedikit tepung berselang seli dengan susu cair.
5. Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus sampai masak. (Tutup tudung pengukus dengan kitchen towel supaya air wap tidak terkena pada kuih ).
6. Biar apam sejuk baru potong dan hidang.
No comments:
Post a Comment