Rakan Alam Maya

July 20, 2010

Sambal Sotong Kembang dan Sawi Goreng Udang

Salam petang selasa semua. Hari nie saya masak ringkas aje. Resepi nih pakai campak baling aje...yang pasti menjadi, jom kita layan resepi nih.....


Sambal Sotong Kembang 
Bahan2:-
2 ekor sotong kembang
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*20 tangkai lada kering
*1 sudu besar belacan
*1 helai daun limau purut (buang uratnya)
1 cawan air asam jawa
garam, perasa dan gula secukup rasa
2 senduk minyak
Cara2:-
1.  Bersihkan sotong dan potong2. 
2.  Kisar semua bahan yang bertanda * dan tumis hingga naik bau. Masukkan sedikit gula dan kacau sebati.
3.  Masukkan sotong dan biar mendidih. Kemudian masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam, dan perasa secukup rasa. Masak dan siap untuk dihidang.




Sawi Goreng Udang
Bahan2:-
5 batang sawi
20 ekor udang
1 ulas bawang putih (dihiris)
3 ulas bawang merah (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris halus)
Cara2:-
Bersihkan sawi dan potong2. Panaskan kuali dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan batang sawi diikuti dengan udang, biarkan mendidih dan kacau sebati. Dengan api besar masukkan pula daun
sawi dan kacau sebentar. (saya tak masukkan daun bersama batang sebab tak mau daun lodoh).Matikan api dan siap untuk dihidang.

No comments: