Salam tengahari isnin semua. N3 kali nie ringkas aje, Oleh kerana dalam peti masih ada lagi stok sotong jadi masak ajelah sebelum dia bertukar bau dan rasa...jom kita masak....resepi asal dari familyoven lihat disini. Walau bagaimanapun saya telah mengolah resepi ini mengikut selera saya. Terima kasih yea resepinya....saya cnp, mintak dihalalkan.
Bahan:-
600 gm sotong sederhana besar
1 labu bawang besar-dihiris bulat
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
10 tangkai cili padi
1/2 biji lobak merah - potong dadu
1 inci kunyit - ditumbuk
garam & perasa secukup rasa
1 1/2 senduk minyak masak
2 sudu besar air asam jawa.
Cara2:-
Sotong yang telah dibersihkan dipotong bulat dan lumurkan dengan kunyit. Panaskan minyak dan masukkan halia, bawang putih dan cili padi, tumis sebentar hingga naik bau dan masukkan hirisan bawang, lobak merah dan diikuti dengan sotong. Perasakan dengan garam dan perasa secukup rasa dan masukkan sedikit air asam jawa. Kacau sebati dan biar mendidih hingga masak. Jangan terlalu lama memasak kerana sotong akan jadi liat. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment