Daging Masak Kicap ala Mak Siti
Salam petang rabu semua, alahai cuaca kat luar sana tu muram aje, sedih plak rasa...Semalam saya tak masuk n3 sbb agak sibuk sket, bukan sibuk buat keja tetapi sibuk menanam pokok ubi kayu kat tepi rumah. Oleh kerana teruja sangat dengan tapai ubi Kak Busu yang berwarna kuning tu (bukannya tapai tu warna kuning tetapi ubinya yang kuning), tetiba plak diri ini nak tanam batang ubi. Terima kasih Kak Busu bagi batang Ubi tuh....nanti bila dah berbuah saya bagi kak tuk buat kuih & tapai yek....Apa la melalut plak, jom kita kongsikan resepi Mak Siti nie....Bahan2:-
1kg daging
4 ulas bawang merah (hiris halus)
1 inci halia (hiris halus)
1 ulas bawang putih (hiris halus)
1 paket rempah daging masak kicap Mak Siti (jadikan pes)
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
1 biji tomato belah empat
1 mangkuk air
daun sup dan daun bawang untuk hiasan.
minyak untuk menumis.
Cara2:-
1. Potong daging dan basuh bersih.
2. Tumiskan bawang, halia dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan pes rempah daging masak kicap Mak Siti. Kacau sebati.
4.Masukkan daging dan biar mendidih sehingga daging empuk. Kalau daging belum empuk tapi air dah nak kering tambah lagi sedikit air. Biar daging betul-betul empuk kemudian barulah masukkan kicap pekat dan kicap manis. Kacau sebati. Bila kuah dah nak kering barulah masukkan tomato. Siap untuk dihidang. hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment