Kuih Ketayap @ Dadar Gulung
Bahan2 Untuk Inti:-1/2 biji kelapa marut (kelapa agak muda)
1/4 cawan gula kabung
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
1/4 cawan air
Cara penyediaan Inti:-
1) Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan masak atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga separuh kering. Angkat dan ketepikan.
Bahan2 untuk kulit:-
1 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan
1/2 cawan susu segar / susu cair
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Cara Penyediaan Kulit:-
1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2. Panaskan kuali leper dan sapu rata dengan minyak masak atau marjerin.
3. Tuangkan sesenduk adunan dan lengang-lengangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4. Ratakan kulit, letak sedikit inti ditengah-tengahnya. Lipat bahagian kanan dan kiri. Gulung kemas-kemas dan buat hingga habis.
Sedia untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment