Rakan Alam Maya

November 3, 2009

Mee Kari

Sumber rujukan Kak Liza Bahan 1kg Mee kuning (celur dan toskan) Taugeh (50sen) Bawang goreng Bahan Hiris/potong kecil: Tahu (gorengkan) Daun bawang dan daun sup Cili merah Limau kasturi/limau nipis Bahan Kuah: 1/2 kg ayam...potong kecil 200 gm udang 1 paket chicken ball 1 paket fish cake (potong nipis) 2 s/b cili mesin 3 s/b rempah kari dibancuh dengan sedikit air asam jawa. 5 cawan santan (1biji kelapa) minyak garam Bahan Mesin: 2 batang serai 1 inci halia 1/2 inci lengkuas 5 ulas bawang kecil 2 ulas bawang putih Cara Memasak Kuah: 1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah dan biar naik minyak. 2. Masukkan ayam...fish cake...dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak. 3.Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.