1 kg daging 1 cawan jus asam jawa 1 cawan cili kisar 1 camca teh serbuk kunyit 2 biji terung panjang 6 biji bendi Garam dan gula secukup rasa 8 biji bawang merah* 3 ulas bawang putih* 1 1/2 inci halia* 1 camca besar lada hitam* 1/2 inci lengkuas*(*dikisar halus) Air secukupnya CARA MEMBUATNYA :-) Daging dipotong cuci bersih dan toskan. Potong terung kpd 3 bahagian dan bendi dicuci.Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak. Masukkan daging gaul rata dan masak hingga daging kecut. Tuang air secukupnya dan masak dengan api besar hingga mendidih. Kecilkan api dan terus merenih hingga empuk. Masukkan jus asam jawa dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masukkan Terung dan Bendi, kacau dan tutup sekejap, biar terung empuk. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.