Rakan Alam Maya

June 17, 2009

Kek Coklat Kukus

Resepi dari Kak Hanieliza Bahan A 220 gm tepung gandum 1 s/k baking powder 1/2 s/k soda bikarbonat 50 gm serbuk koko 180 gm gula perang Bahan B 2 biji telur 1 s/k esen vanila Bahan C 200 ml susu cair atau susu segar 200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa 200 ml air panas Cara1. 1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata. 2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata. 3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata. 4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci. 5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula. 6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek. 7. Hiaskan dengan cream coklat. Cream Coklat Bahan 300 gm coklat masakan [potong kecil] 50 gm fresh cream Cara. 1. Panaskan coklat didalam periuk secara double boiling. 2. Bila nampak coklat hampir cair tutup api. 3. Masukkan fresh cream dan kacau sebati sehingga agak sejuk 4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut kesukaan sendiri.